ЗАВАНТАЖИТИ

ЦІКАВА ІНФОРМАЦІЯ

Полівінілхлорид (ПВХ)

 

Поліхлорвініл, полівінілхлорид (ПВХ) поліхлорвінілова смола — продукт полімеризації хлорвінілу CH2=CHCl. Щоб одержати з поліхлорвінілу м'який матеріал, його змішують з пластифікатором.

В присутності органічних пероксидних сполук при 40 °C і тиску 5 атм хлорвініл легко полімеризується в еластичну масу, яку й називають поліхлорвініловою смолою.

Стретч-плівка харчова полівінілхлоридна (ПВХ) використовується як одноразова упаковка продовольчих продуктів тривалого строку зберігання, як безпосередньо так і на піддонниках.

До основних властивостей стретч-плівки харчової ПВХ відносяться наступні:

  • вибірна газопроникність складових повітря: водяний пар та вуглекислий газ виходять назовні, а кисень проникає всередину, що забезпечує «дихання продукту». Плівка попереджає розвиток бактерій в запакованому продукті, крім того, продукти в такій упаковці зберігають свій первісний вигляд та смакові якості значно довше;
  • попередження утворенню конденсату, що дає можливість пакувати гарячі продукти, а також перешкоджає наморожуванню вологи на плівці при заморожуванні;
  • стійкість до високих температур, що дає можливість розігріву продуктів в мікрохвильових печах безпосередньо у пакунку;
  • підвищена стійкість до агресивних середовищ, в тому числі до жирів;
  • хороша клейкість, що не дозволяє плівці самостійно розмотуватися при пакуванні та забезпечує герметичність запакованої продукції;
  • підвищена міцність та стійкість на розрив і прокол, стійкість до ударів, що не дозволяє плівці рватися при пакуванні та зберіганні продукції;
  • зберігання високих характеристик міцності при низьких температурах, перепадах температури та вологи;
  • відмінна прозорість, що забезпечує привабливий товарний вигляд пакунку.
  • Стретч-плівка харчова ПВХ універсальна в своєму використанні. Нею запаковуються як гарячі продукти, так і охолоджені та заморожені.

Застосовується при пакуванні як вручну, без використання додаткових пристроїв, так і з використанням додаткових пристроїв: розмотувачів-відсікачів стретч-плівки чи «гарячих столів», а також на автоматичних машинах.

Стретч-плівка типу «HW» має покращені властивості газо- і вологопроникності, що дозволяє збільшити строки зберігання продукту, попереджає утворенню конденсату і, як наслідок, наморожуванню вологи на плівці при заморожуванні, що в свою чергу зберігає товарний вигляд та свіжіть продукту. В основному використовується для пакування продуктів, зберігання яких здійснюється при низьких температурах.

Термозбіжна плівка ПВХ - плівка високої якості на основі двохвісно-орієнтованого полівінілхлориду (ПВХ), особливістю якої є здатність скорочуватися під дією температури. В результаті скорочення термозбіжна плівка щільно обтягує виріб, що упаковується по периметру і приймає його форму. При цьому сам товар не деформується. Термозбіжна плівка ПВХ при відносно невеликій вартості має досить високу якість. Термозбіжна плівка на основі ПВХ є універсальним пакувальним матеріалом, що використовується для упаковки харчових і не харчових продуктів.

Упаковка термозбіжною плівкою дозволяє захистити упаковуваний товар від різних небажаних впливів в процесі транспортування і зберігання. До достоїнств термозбіжноЇ плівки ПВХ можна віднести простоту використання. Для упаковки з її допомогою можуть бути застосовані прості термоусаджувальні машини. Крім хороших механічних, термозбіжна плівка ПВХ має відмінні оптичні властивості. Термозбіжна плівка є прозорою, що дозволяє покупцеві бачити упакований продукт з усіх сторін і позитивно позначається на презентабельності товару. Допускається контакт термозбіжної плівки ПВХ з харчовими продуктами, ця плівка відповідає санітарно-гігієнічним нормам для застосування в харчовій промисловості. Термоусадочная пленка

Термозбіжна плівка на основі ПВХ застосовується для штучної і групової упаковки товарів. У процесі штучної упаковки кожен виріб обертається термозбіжною плівкою, яка в результаті термоусадки щільно облягає виріб, повторюючи його форму.
Для групової упаковки попередньо комплектується набір з декількох одиниць виробів, який потім упаковується в плівку. Вироби можуть упаковуватися тільки з використанням термозбіжною плівки, або можуть попередньо укладатися на спеціальні підкладки.

Широко поширене застосування термозбіжною плівки ПВХ в харчовій галузі. У термозбіжну плівку ПВХ упаковуються хлібобулочні вироби, це подовжує термін реалізації, захищає від вологи та пилу, покращує зовнішній вигляд. У термозбіжну плівку ПВХ можна запаковувати попередньо нарізаний хліб. Кондитерські вироби упаковують у термозбіжну плівку, попередньо укладаючи їх на жорсткі лотки відповідних розмірів. Лоток забезпечує, завдяки своїй твердості, кращу зберігання продукту. Застосування термозбіжної плівки ПВХ для пакування м'ясних напівфабрикатів і птиці, крім збільшення терміну зберігання, робить торгівлю такими товарами зручною.

Термоусадочная пленка

Поширене використання термозбіжною плівки ПВХ в нехарчовій сфері. За допомогою термозбіжної плівки з низьким ступенем усадки упаковують паперові вироби - папір для принтерів, факсів, поліграфічну продукцію, таку як журнали, книги, календарі, листівки. Термозбіжна плівка ПВХ застосовується для пакування виробів радіоелектронної промисловості, аудіо- та відеокасет, компакт-дисків. У термозбіжну плівку ПВХ упаковують парфуми, медичні товари, косметику, туалетне приладдя, постільну білизну, дитячі іграшки та інші вироби.

Основними характеристиками термоpмозбіжних плівок, в тому числі і ПВХ, є коефіцієнт усадки і напруга усадки. Коефіцієнт усадки (ступінь усадки) - відношення лінійних розмірів до і після термоусадки. Напруга усадки - напруга, що виникає в термозбіжній плівці при нагріванні. Напруга усадки визначається товщиною термозбіжною плівки, матеріалом, з якого вона виготовлена, температурою і тривалістю нагрівання. Чим вище температура нагріву термозбіжною плівки, тим менше часу її потрібно нагрівати для усадки. Якщо процес термоусадки проводиться при високих температурах, то час нагрівання може бути дуже малим, що дозволяє упаковувати в термозбіжну плівку чутливі до нагрівання вироби.

Пакування виробів у термозбіжну плівку ПВХ проводится із застосуванням термоусаджувальних машин. Виріб обертається плівкою, потім короткочасно обробляється гарячим повітрям. В результаті нагрівання і наступного охолодження термозбіжна плівка обтягує предмет. Найбільш поширені термоусаджувальні машини - тунельного та камерного типу.

Постачання термозбіжною плівки здійснюється в рулонах, зручних для встановлення на спеціальне обладнання. Термозбіжна плівка ПВХ добре підходить як для напівавтоматичних пакувальних машин, так і для автоматичних машин тунельного типу.

Стрейч-плівка ПВХ - плівка харчового призначення, призначена для первинної упаковки продуктів харчування. Виготовляється на основі полівінілхлориду. Існують два способи виробництва - видувний та виливний. Видувний спосіб дозволяє одержувати більш тонку плівку.

Унікальна властивість ПВХ стрейч-плівки легко розтягуватися і при цьому не втрачати своєї міцності дозволяє використовувати її як пакувальний матеріал. Плівка ПВХ призначена для первинної (безпосередньої) упаковки продуктів в харчових виробництвах, роздрібній торгівлі. У стрейч-плівку ПВХ упаковують кондитерські та хлібобулочні вироби, м'ясо, птицю, рибу, сухофрукти. Плівку ПВХ можна застосовувати для гарячих продуктів. Приміром, за допомогою такої стрейч-плівки можна упакувати свіжеспечений хліб. Підвищена стійкість до жирів дозволяє упаковувати в стрейч-плівку ПВХ жирні продукти.

Стрейч-плівка ПВХ в основному використовується в промисловій сфері для упаковки різних товарів на високошвидкісних автоматичних лініях, підприємствах харчування та сфери обслуговування, торгових мережах.

Плівка ПВХ здатна щільно облягати продукт, і при цьому не утворювати складок і не залишати незаповненого простору між упаковкою і продуктом, що в свою чергу надає продукту досить привабливий вигляд, а так само заощаджує витрати пакувальної плівки і забезпечує збереження упаковки.

Завдяки високій міцності харчова стрейч-плівка ПВХ може з однаковим успіхом застосовуватися як для ручного, так і для машинного пакування. Властивість «Самоклейкості» ПВХ стрейч-плівки полегшує процес пакування за рахунок легкості фіксації пакувального матеріалу без застосування спеціальних запаюючих пристроїв. Це дозволяє здійснювати процес пакування вручну, не застосовуючи спеціального пакувального обладнання.

Використання стрейч-плівки ПВХ має ряд переваг перед поліетиленовою плівкою:

  • высокая міцність
  • помірна жорсткість матеріалу
  • вибіркова проникність газів
  • підвищена стійкість до жирів
  • висока стійкість до агресивного середовища
  • висока прозорість і блиск
  • стійкість до високих температур
  • можливість розігріву нерозпакованого продукту в CВЧ-печах

Плівка стретч (ПВХ) - дихаюча плівка. Основна її властивість - це проникність для парів і газів, що забезпечує тривале збереження продукції та перешкоджає розвитку бактерій і цвілі в упакованому продукті.

Крім того, продукти, упаковані в плівку ПВХ, не завітрюються і значно довше зберігають свій первісний вигляд, ніж при упаковці в інші види плівок.

Плівка ПВХ ідеально підходить для упаковки як сирого м'яса, так і м'ясних продуктів. Це зумовлено незамінною властивістю ПВХ стрейч-плівки пропускати кисень і вуглекислий газ, що дозволяє зберігати м'ясні продукти протягом тривалого часу. Так само ця властивість перешкоджає утворенню кірки льоду на плівці при зберіганні м'ясних продуктів у морозильних камерах, що дозволяє зберегти відмінний товарний вигляд і свіжість продукту.