ЗАВАНТАЖИТИ

ЦІКАВА ІНФОРМАЦІЯ

Як правильно спроектувати середовище

Грамотно розроблене пакування з модифікованою атмосферою зобов'язане знижувати інтенсивність подиху зелені, але не зупиняти його повністю. Властиво, між створенням атмосфери, що продовжує строк придатності продукту, і тієї, у якій городин будуть псуватися, межа дуже тонка. Кількість кисню в упаковці повинна бути достатньою для підтримки обмеженого аеробного дихання. У випадку, якщо кисень буде присутній у малій кількості або його не буде зовсім, городина в упакуванні підпаде під вплив анаеробів (мікроорганізмів, життєдіяльність яких можлива тільки у відсутності вільного кисню) — збудників і учасників процесів шумування, розкладання й гниття.
Із цієї причини высокобар’єрні плівки, що володіють низькою проникністю до кисню й інших газів, звичайно не застосовують у якості матеріалу для MAP для пакування овочів і зелені. Перевага віддається плівкам з вибірковими бар'єрними властивостями, здатним контролювати рівень проникнення кисню й ефективно регулювати його концентрацію всередині упаковки.
Крім кількісних характеристик кисню, необхідно враховувати особливості хімічних реакцій перетворення глюкози й кисню у воду й вуглекислий газ.

Згідно з даною реакцією, на одну молекулу споживаного кисню генерується одна молекула вуглекислого газу. Відношення виділюваного кисню до споживаного кисню називається "коефіцієнтом подиху" і позначається як RQ. У зазначеній реакції коефіцієнт RQ рівний 1. Однак у різних видів овочів і зелені різні типи реакцій старіння, тому коефіцієнт подиху може бути менше або більше одиниці. Проте RQ, дорівнює одиниці, прийнятний для багатьох видів овочів при зберіганні в стандартних умовах охолодження.
Фактор RQ важливий ще й тому, що крім уповільнення подиху діоксид вуглецю, особливо в підвищеній концентрації, сповільнює ріст і розвиток мікроорганізмів. Таким чином, кисень може відігравати роль своєрідного фунгіциду стосовно деяких овочів і зелені. Інші види сільськогосподарських культур досить чутливі до надлишкових концентрацій вуглекислого газу, тому для кожної з культур повинен підбиратися оптимальний рівень концентрації кисню.
Немаловажливим фактором у визначенні інтенсивності подиху є температура. Відомо, що при кімнатній температурі зелень починає швидко "старіти" і псуватися. Щоб уникнути цього її охолоджують до температури 4,4 °С або навіть нижче. Але при температурах 1 °С — -1 °С багато видів зелені піддаються узе необоротнім змінам, які ведуть, знову-таки, до псування. У встановленні "граничної" температури для кожної культури потрібен індивідуальний підхід.

Вибір матеріалу

При конструюванні матеріалу, що максимально задовільняє вимоги зелені, що зааковується, особлива увага приділяється вибору полімеру, структурі плівки (одношарова, коекструдована або ламінована), товщині плівки (сумарна товщина або співвідношення шарів), добавкам (антиадгезиви, антивуалєнти, антифрикційні присадки), а також технологічним умовам (температура екструзії, наступна обробка).
При виборі матеріалу визначаються також такі параметри, як інтенсивність проникнення кисню, оптичні властивості, температура ініціації липкості плівки й міцнісні характеристики при ній, температура початку термоплавкості і міцнісні характеристики при ній; враховуються оброблюваність, здатність до задруковування плівки.

Традиційно для пакування свіжих овочів і зелені використовувався етилвінілацетат (EVA), що поступається багатьма характеристиками новітнім полімерам, зокрема, поліетилену наднизької щільності (ULDPE) і поліолефіновим пластомерам (POP). Завдяки унікальній комбінації властивостей: високої інтенсивності проникнення кисню, досить низькому водо- та паропоглинанні, чудовим характеристикам зварюваності, оптичним властивостям — полімерним плівкам, що виготовляються із пластомерів і ULDPE, віддається перевага в розробках упаковок з модифікованою атмосферою для зелені й овочів.
Поліолефінові пластомери марки Affinity, розроблені компанією Dow Plastics за запатентованою технологією Insite, містять певну кількість довголанцюгових розгалужень. Їхнє використання поліпшує технологічні характеристики плівки при екструзії, спрощує сам процес. Наприклад, плівки, що виготовляються з полімерів марки Affinity (POP) і Attane (ULDPE), мають у порівнянні з матеріалами з EVA більш низьку температурою ініціації липкості з більш високими показниками міцності при цій температурі, відмінними параметрами інтенсивності проникнення кисню й характеристиками термозварюваності.